Newsletter

Dynaphar

De nieuwsbrief van uw apotheker informeert u over nieuws op de stie, gezondheidsnieuws, ...

Schrijf hier in

Gezondheidsmagazine


Bevolkingsonderzoek dikkedarm kanker. Doe mee!

Elk jaar krijgen meer dan 5.000 mensen in Vlaanderen dikkedarmkanker. Jaarlijks sterven er ongeveer 1.750 mensen aan.
Dikkedarmkanker is daarmee de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen en de derde meest voorkomende kanker bij mannen. Eén op zeven kankers die in Vlaanderen wordt vastgesteld is dikkedarmkanker.
Door het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker zouden we in Vlaanderen tot 400 sterfgevallen per jaar kunnen voorkomen. Door de stoelgangtest om de twee jaar te herhalen kan deze sterfte door dikkedarmkanker nog verder afnemen.

Verder vergroot een vroege opsporing van dikkedarmkanker de kans op genezing. Wordt de kanker in een vroeg stadium ontdekt, dan geneest tot 95% van de patiënten. Een vroege  opsporing zorgt er ook voor dat de behandeling minder zwaar is en u sneller herstelt.

Dikkedarmkanker begint vaak met poliepen in de darm. Een poliep is een kleine zwelling aan de binnenkant van de dikke darm. Poliepen zijn meestal goedaardig en geven geen klachten.
Soms groeien de poliepen uit tot kanker. Dit is een heel langzaam proces. Het duurt gemiddeld 10 jaar voor een poliep dikkedarmkanker wordt. Waarom iemand poliepen krijgt, is meestal niet bekend. Waarom ze kwaadaardig worden ook niet. U kan de poliepen wel laten wegnemen.

In het begin hebben mensen met dikkedarmkanker geen klachten. Daarom wordt de ziekte vaak pas laat ontdekt.  Het is dus belangrijk dikkedarmkanker op te sporen, nog voor er klachten zijn. Daarom organiseert de Vlaamse overheid een bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker voor alle mannen en vrouwen van 56 tot en met 74 jaar.

Alle info daarrond vindt u op volgende site :
https://www.bevolkingsonderzoek.be/dikkedarmkanker/

Site gecreŽerd door Easy-ConceptSite gecreŽerd door Easy-Concept login