Newsletter

Dynaphar

De nieuwsbrief van uw apotheker informeert u over nieuws op de stie, gezondheidsnieuws, ...

Schrijf hier in

Gezondheidsmagazine


Het elektronisch voorschrift

U heeft het misschien al gemerkt bij uw laatste bezoek aan de huisarts: de lay-out van uw 'voorschrift' is volledig gewijzigd.

Wat is er nieuw?


Vanaf 1 januari 2018 zal in de apotheek  énkel het elektronisch voorschrift nog geldig zijn,  op enkele uitzonderingen na. 2017 is een overgangsjaar, zodat naast alle huisartsen ook de specialisten het nieuwe voorschrijfsysteem kunnen invoeren.

Vanaf 1 januari 2017 zal de arts,  die elektronisch geneesmiddelen voorschrijft, aan de patiënt  enkel nog een ‘bewijs van dat elektronisch voorschrift ' overhandigen waarop een barcode is aangebracht. De apotheker scant de barcode in en kan op die manier het elektronisch voorschrift ophalen van het E-Healthplatform.

Hoe verloopt dit allemaal ?


 1. Bij de (huis)arts


Een voorschrijvende (huis)arts opent op zijn computer een communicatiesessie en maakt daarbij een beveiligde verbinding met het ‘E-Health-platform’.
Bij het aanmaken van een nieuw elektronisch voorschrift zal u eerst geïdentificeerd worden aan de hand van uw eID (identiteitskaart). De arts voegt geneesmiddelen en/of andere courante farmaceutische producten toe. Magistrale bereidingen en andere producten kunnen ook aan het voorschrift worden toegevoegd.
Als de arts eenmaal alle producten heeft opgenomen op het voorschrift, volstaat een druk op de knop om het voorschrift naar ‘Recip-e’( =  Centrale server)  te verzenden.
Recip-e maakt binnen de seconde een uniek identificatienummer (Recip-e ID of kortweg RID code genaamd) aan. De arts geeft u een papieren ‘Bewijs van elektronisch voorschrift’ mee waarop de RID in de vorm van een barcode bovenaan staat. Dit afgedrukte document dient voor de patient als geheugensteun. Bij uw apotheker moet u dit bewijs aanbieden als u uw geneesmiddelen afhaalt.
Hieronder vindt u een voorbeeld van een BEV (Bewijs van Elektronisch Voorschrift).

Opgelet: Nog niet alle huisartsen, en vooral niet de specialisten, schrijven reeds elektronisch voor. Bij hen kunt u nog een klassiek  papieren voorschrift ontvangen dat nog altijd geldig is in de apotheek.

Alle communiciatieprocessen binnen het nieuwe voorschrijfsysteem (Recip-e) zijn 100 % beveiligd.

Prescription


2. In de apotheek:


Wanneer een patiënt een voorschrift met een RID (barcode bovenaan) aanbiedt, zal de apotheker deze RID inscannen met zijn barcodelezer. Via de verbinding met het eHealth-platform stuurt zijn software een aanvraag naar de databank van Recip-e en ontvangt vervolgens het voorschrift dat getoond wordt het op het computerscherm.
 
Als de arts manueel terugbetaalde geneesmiddelen op het bewijs toevoegt, zal de apotheker daarmee geen rekening mogen houden. De arts kan op het BEV (Bewijs van Elektronisch Voorschrift) wel nog  OTC geneesmiddelen of voedingssupplementen bijschrijven.

Als het voorschrift een terugbetaald geneesmiddel bevat, wordt automatisch de verzekerbaarheid van de patiënt gecontroleerd. Dit is mogelijk dankzij de samenwerking van Recip-e met het MyCareNet-platform van de ziekenfondsen dat de verzekerbaarheid online meedeelt.
Eenmaal het geneesmiddel is afgeleverd door de apotheker, wordt het voorschrift definitief van de Recip-e server verwijderd. In de apotheek wordt het uitgevoerde voorschrift ook op elektronische wijze gearchiveerd.
 

3. Voor de patiënt:


Binnenkort krijgen patiënten via een webportaal toegang en zicht op hun elektronische voorschriften. Deze voorschriften zijn, net zoals de papieren voorschriften, zelf te beheren. Ze kunnen aangeboden worden aan een apotheker naar keuze om de geneesmiddelen te verkrijgen. De niet-afgeleverde voorschriften kunnen geraadpleegd worden en kunnen eventueel verwijderd worden uit het systeem.
 

4. In de toekomst:


Vanaf 1 januari 2018 zal enkel het elektronisch geneesmiddelenvoorschrift nog geldig zijn. Het elektronisch voorschrift wordt de regel, het papieren voorschrift blijft evenwel mogelijk in dringende gevallen. Het papieren bewijs zal ook geleidelijk verdwijnen en het scannen van de barcode zal worden vervangen door een lezing van de eID-kaart.
De voorschrijver zal nog papier kunnen gebruiken indien de patiënt dit wenst, maar dan eerder om hem verstaanbare en nuttige informatie te geven voor het correct gebruik van zijn geneesmiddelen.
 
Site gecreŽerd door Easy-ConceptSite gecreŽerd door Easy-Concept login