Newsletter

Dynaphar

De nieuwsbrief van uw apotheker informeert u over nieuws op de stie, gezondheidsnieuws, ...

Schrijf hier in

Gezondheidsmagazine


Resten van pesticiden in fruit en groenten: gevaarlijk of niet?

Ongeveer 80 procent van het fruit en 60 procent van de groenten in de Belgische rekken bevat resten van pesticiden. Zelden meer dan wettelijk toegelaten, maar er zijn vaak wel sporen van meerdere producten. Dat blijkt uit de meest recente gedetailleerde cijfers van het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV) die Eos magazine kon inkijken.

Het FAVV voerde in 2011 1.800 routinecontroles uit op groente- en fruitstalen. Overschrijdingen van de wettelijke norm zijn zeldzaam: op 1,3 procent van het fruit en 2,7 procent van de groenten is de
achtergebleven hoeveelheid pesticide te hoog. Overtredingen komen onder meer voor bij bepaalde tropische en rode vruchten, verse kruiden en chilipepers.

Vaak bevatten producten meerdere residu's. Op meer dan 60 procent van de gecontroleerde appels, druiven, aalbessen en sla werden 3 of meer verschillende producten aangetroffen. Appels en peren bevatten gemiddeld 3,5 en in sommige gevallen 8 verschillende pesticidenresidu's. Op één aardbeienstaal werden 12 producten gevonden.

Wat het effect is van al die stoffen samen, is nog onduidelijk, aldus Eos. Verschillende stoffen kunnen hetzelfde effect hebben op het lichaam, of elkaars effect opheffen of versterken. De huidige risico-analyses houden met die mogelijke cumulatieve effecten geen rekening. De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) werkt aan een procedure om dat in de toekomst wel te doen.

Een hogere concentratie dan de wettelijke norm betekent niet automatisch dat er een risico is voor de gezondheid. Voor elke stof zijn veilige dosissen bepaald die zelden worden overschreden. Sommige
experts vragen zich wel af of die als veilig beschouwde dosissen ook (ongeboren) kinderen en andere kwetsbare groepen voldoende beschermen, aldus het wetenschapsmagazine.

Auteur: GEL/CYA/GFR Bron: Belga
Site gecreŽerd door Easy-ConceptSite gecreŽerd door Easy-Concept login