Newsletter

Dynaphar

De nieuwsbrief van uw apotheker informeert u over nieuws op de stie, gezondheidsnieuws, ...

Schrijf hier in

Gezondheidsmagazine


Meer weten over aromatherapie

Bij aromatherapie worden extracten van bepaalde planten gebruikt , die men essentiële oliën (E.O.) noemt. Deze hebben tot doel het versterken en het stimuleren van de natuurlijke afweersystemen, die in elk organisme aanwezig zijn.

Meer weten over aromatherapie

Bij aromatherapie worden extracten van bepaalde planten gebruikt , die men essentiële oliën (E.O.) noemt. Deze hebben tot doel het versterken en het stimuleren van de natuurlijke afweersystemen, die in elk organisme aanwezig zijn.

Wat is een essentiële olie?

Het is een vluchtige, geurende substantie, geproduceerd door bepaalde planten, die kan geëxtraheerd worden onder de vorm van een vloeistof. Hoewel ze oliën genoemd worden, bevatten ze geen enkele vette component: één druppel op een blad papier zal vervliegen zonder een vetspoor achter te laten, dit in tegenstelling met een plantaardige olie.

Vandaag de dag gebeurt de extractie vooral volgens 3 procédés:
  • koude persing voor sommige planten, zoals de sinaasappel, waar de essentiële olie zich in de schil bevindt.
  • extractie met een solvent voor de fragiele bloemen..
  • stoomdistillatie dat het meest toegepast wordt.
De extractie van essentiële oliën is duur, vooral vanwege de heel grote hoeveelheden van de grondstof die nodig zijn: Men moet gemiddeld ongeveer 35kg aan planten rekenen om één liter essentiële olie te bekomen. Voor sommige planten, zoals bijvoorbeeld de roos, is het zelfs veel meer. Vandaar de hoge prijs van de echte essentiële oliën. Want er bestaan ook syntetische oliën, die in de parfumerie nuttig kunnen zijn, maar niet in de aromatherapie.


Complexe chemische samenstellingen

Een essentiële olie kan tot 100 soorten moleculen bevatten, die elk hun unieke eigenschappen hebben (ontsmettend, bactericiede, immunostimulerend, enz..) . Wetenschappers groeperen deze moleculen in verschillende chemotypes of “biochemische families”- ketonen, esters, coumarines, fenolen, monoterpenen, enz- in functie van de gelijkenissen van hun eigenschappen.

De verschillende moleculen werken synergetisch, wat de polyvalente werking van de essentiële oliën verklaart en hun breed werkingsspectrum. Eens men de eigenschappen van de chemotypes kent en hun concentratie in een essentiële olie, kan men vastleggen wat de effecten van deze olie zullen zijn,…  weldadig of soms ook gevaarlijk voor de gezondheid.

Tenslotte moet men weten dat éénzelfde plant verschillende soorten kan bevatten, die elk verschillende chemotypes kunnen bevatten. Lavendel (lavandula) bijvoorbeeld, omvat verschillende soorten, zoals de officinalis, de latifolia, de stoechas. Het is dus enkel de complete latijnse naam die ons toelaat te weten over welke plant exact het gaat. De plaats waar de plant gecultiveerd wordt (klimaat, hoogte, samenstelling van de bodem) kan ook een invloed hebben op de chemische samenstelling van de plant.

Gebruiksaanwijzingen

Omdat essentiële oliën zijn samengesteld uit vluchtige moleculen, dringen ze gemakkelijk menselijke weefsels binnen, wanneer men ze inneemt, inademt of aanbrengt op de huid.  De manier van toediening hangt af van het beoogde effect en van de natuur van de olie. Sommige oliën zijn niet geschikt voor inwendig gebruik of voor het aanbrengen op de huid.

Inwendig gebruik = oraal :

Omdat essentiële oliën irriterend zijn voor de slijmvliezen, mengt men ze meestal met een olie, honing of yoghurt ( ze lossen niet op in water !). Men vindt ook preparaten met alcohol op de markt, of oleocapsules ( op basis van plantaardige olie), alsook formules in gelulen en in suppo’s.

Uitwendig gebruik = op de huid :

De olie dringt het lichaam binnen doorheen de huid. De E.O. wordt gemengd met een massageolie of een zalf om irritatie te vermijden.

Via inademing of verstuiving :

De olie wordt verneveld in de lucht en opgenomen door de luchtwegen. Elektrische verstuivers laten een nebulisatie van de oliën toe in een redelijk grote ruimte en vormen de beste keuze voor het therapeutisch gebruik via de ademhaling.

Voorzorgen

Essentiële oliën moeten met de nodige voorzichtigheid gebruikt worden en kunnen zeer gevaarlijk zijn, als ze verkeerdelijk gebruikt worden. Ze zijn inderdaad heel geconcentreerd aan chemische stoffen waarvan er enkele aggressief en allergiserend kunnen zijn voor de huid en de slijmvliezen of zelfs toxisch bij te sterke dosissen of als ze te lang toegediend worden. Wat betreft het inwendig gebruik moet men weten dat enkele chemotypes, zoals de ketonen, giftig zijn en nooit mogen ingenomen worden. Essentiële oliën worden in principe nooit puur ingenomen. Zoals voor elk geneesmiddel is het belangrijk goed de aanbevelingen te volgen. In geval van twijfel , aarzel niet om een gekwalificeerde aromatherapeut of uw apotheker te raadplegen.

Enkele toepassingen van E.O voor de winter :

  • Eucalyptus Radiata (via huid of verstuiving) : verkoudheden.
  • Eucalyptus Globulus (via huid) : bronchitis.
  • Thymus Vulgaris  (oraal) : bronchitis.
  • Ravintsara (via huid, oraal) : griep, virale infecties.
Site gecreŽerd door Easy-ConceptSite gecreŽerd door Easy-Concept login